ⓘ Ginger Rogers

                                     

ⓘ Ginger Rogers

Ginger Rogers, właśc. Virginia Katherine McMath – amerykańska aktorka, tancerka i piosenkarka, zdobywczyni Oscara, znana głównie z serii filmów muzyczno-tanecznych, w których wystąpiła w parze z Fredem Astaireem.

American Film Institute umieścił ją na czternastym miejscu na liście największych aktorek wszech czasów The 50 Greatest American Screen Legends.

                                     

1. Życiorys

Krótko po jej urodzeniu rodzice aktorki rozwiedli się. Virginia wychowywała się u matki; ojciec zmarł w 1922 roku. Po przeprowadzce do dziadków do Kansas City występowała w filmach reklamowych. Silnie związana emocjonalnie z matką-dziennikarką, wielokrotnie musiała zmieniać miejsce zamieszkania ze względu na charakter pracy matki. W Fort Worth w Teksasie chodziła do szkoły średniej i zainteresowała się teatrem. W wieku 17 lat zadebiutowała na nowojorskim Broadwayu.

W 1929 wystąpiła po raz pierwszy w filmie. W duecie z Astaireem nagrała 10 filmów, m.in. Wesoła rozwódka 1934. Dużą popularność przyniósł jej film Poszukiwaczki złota Gold Diggers 1933. W 1940 podjęła próbę zmiany emploi i wystąpiła w dramacie Kitty Foyle, za który zdobyła Oscara. W kolejnych latach występowała m.in. w Oh Men!, Oh Women! 1957 i Harlow 1965 oraz w teatrach broadwayowskich. W 1991 wydała autobiografię Ginger, moja historia.

                                     

2. Filmografia

Filmy fabularne
  • 1939: Na skrzydłach sławy The Story of Vernon and Irene Castle jako Irene Castle
  • 1931: The Tip-Off jako Baby Face
  • 1935: In Person jako Carol Corliss
  • 1935: Romance in Manhattan jako Sylvia Dennis
  • 1933: Professional Sweetheart jako Glory Eden
  • 1933: A Shriek in the Night jako Patricia Morgan
  • 1964: The Confession jako Madame Rinaldi
  • 1930: Follow the Leader jako Mary Brennan
  • 1955: Tight Spot jako Sherry Conley
  • 1965: Kopciuszek Cinderella jako Królowa
  • 1940: Kitty Foyle Kitty Foyle: The Natural History of a Woman jako Katherine Kitty Foyle
  • 1965: Harlow jako Mama Jean Bello
  • 1952: Małpia kuracja Monkey Business jako Edwina Fulton
  • 1933: Dont Bet on Love jako Molly Gilbert
  • 1936: Błękitna parada Follow the Fleet jako Sherry Martin
  • 1930: Queen High jako Polly Rockwell
  • 1943: Czuły towarzysz Tender Comrade jako Jo Jones
  • 1946: Magnificent Doll jako Dolly Payne Madison
  • 1942: Roxie Hart jako Roxie Hart
  • 1945: Weekend w hotelu Waldorf Week-End at the Waldorf jako Irene Malvern
  • 1932: You Said a Mouthful jako Alice Brandon
  • 1937: Obcym wstęp wzbroniony Stage Door jako Jean Maitland
  • 1930: Campus Sweethearts
  • 1944: Ill Be Seeing You jako Mary Marshall
  • 1932: Carnival Boat jako Honey
  • 1937: Zatańczymy? Shall We Dance jako Linda Keene
  • 1929: A Day of a Man of Affairs
  • 1935: Panowie w cylindrach Top Hat jako Dale Tremont
  • 1933: Sitting Pretty jako Dorothy
  • 1951: Storm Warning jako Marsha Mitchell
  • 1942: Once Upon a Honeymoon jako Katie OHara Von Luber / Katherine Butt-Smith
  • 1933: Ulica szaleństw 42nd Street jako Ann Lowell Anytime Annie
  • 1935: Star of Midnight jako Donna Mantin
  • 1938: Blond niebezpieczeństwo Vivacious Lady jako Francey
  • 1930: A Night in a Dormitory jako Ginger
  • 1944: Lady in the Dark jako Liza Elliott
  • 1934: Finishing School jako Cecelia Pony Ferris
  • 1932: The Thirteenth Guest jako Marie Morgan / Lela
  • 1934: Świat jest zakochany Twenty Million Sweethearts jako Peggy Cornell
  • 1938: Zakochana pani Carefree jako Amanda Cooper
  • 1939: Bachelor Mother jako Polly Parrish
  • 1933: Rafter Romance jako Mary Carroll
  • 1935: Roberta jako Hrabina Tanka Scharwenka
  • 1933: Broadway Bad jako Flip Daly
  • 1956: The First Traveling Saleslady jako Panna Rose Gillray, Gillray Corset Co.
  • 1942: The Major and the Minor jako Susan Kathleen Sue Applegate/Susu
  • 1947: It Had to Be You jako Victoria Stafford
  • 1930: Young Man of Manhattan jako Puff Randolph
  • 1952: Uprzejmie informujemy, że nie są państwo małżeństwem Were Not Married! jako Ramona Gladwyn
  • 1949: Przygoda na Broadwayu The Barkleys of Broadway jako Dinah Barkley
  • 1954: Black Widow jako Carlotta Lottie Marin
  • 1950: Perfect Strangers jako Terry Scott
  • 1956: Teenage Rebel jako Nancy Fallon
  • 1932: Hat Check Girl jako Jessie King
  • 1931: Suicide Fleet jako Sally
  • 1938: Having Wonderful Time jako Thelma Teddy Shaw
  • 1957: Oh, Men! Oh, Women! jako Mildred Turner
  • 1951: The Groom Wore Spurs jako Abigail Jane A.J. Furnival
  • 1942: Historia jednego fraka Tales of Manhattan jako Diane
  • 1933: Chance at Heaven jako Marjorie Marje/Mug Harris
  • 1940: Lucky Partners jako Jean Newton
  • 1932: The Tenderfoot jako Ruth Weston
  • 1934: Wesoła rozwódka The Gay Divorcee jako Mimi
  • 1933: Poszukiwaczki złota Gold Diggers of 1933 jako Fay Fortune
  • 1930: Office Blues jako Panna Gravis
  • 1930: The Sap From Syracuse jako Ellen Saunders
  • 1933: Karioka Flying Down to Rio jako Honey Hale
  • 1939: Dziewczyna z Piątej Alei jako Mary Grey
  • 1936: Lekkoduch Swing Time jako Penelope Penny Carroll
  • 1934: Mężczyźni w niebezpiecznym wieku Upperworld jako Lilly Linda
  • 1954: Beautiful Stranger jako Johnny Victor
  • 1941: Tom Dick and Harry jako Janie
  • 1952: Dreamboat jako Gloria Marlowe
  • 1940: Wzgórza Primrose Path jako Ellie May Adams
  • 1946: Heartbeat jako Arlette Lafron
  • 1931: Honor Among Lovers jako Doris Brown
  • 1954: Zawsze kobieta Forever Female jako Beatrice Page
  • 1934: Zmiana serc Change of Heart jako Madge Roundtree
Seriale telewizyjne
  • 1960: Zane Grey Theater jako Angie Cartwright
  • 1960: The Steve Allen Show
  • 1979: Statek miłości The Love Boat jako Stella Logan
  • 1984: Glitter
  • 1987: American Masters jako Linda Keene
  • 1963: Vacation Playhouse jako Elizabeth Harcourt
  • 1959: The DuPont Show with June Allyson jako Kay Neilson
  • 1965: Bob Hope Presents the Chrysler Theatre jako Helen
  • 1987: Hotel jako Natalie Trent
  • 1963-1964: The Red Skelton Show jako Pani Cavendish / Scarlett OFever
  • 1954: Producers Showcase
                                     
  • wystąpili Fred Astaire i Ginger Rogers był to siódmy z ich dziesięciu wspólnych filmów Fred Astaire Peter P. Peters Ginger Rogers Linda Keene Edward
  • Stevensa z Fredem Astaire em oraz Ginger Rogers w rolach głównych. Fred Astaire jako John Lucky Garnett Ginger Rogers jako Penelope Penny Carrol Victor
  • występ na ekranie Freda Astaire a i Ginger Rogers Irene Dunne Stephanie Fred Astaire Huckleberry Haines Ginger Rogers Hrabina Scharwenka Randolph Scott
  • i Samuela Hoffensteina. Główne role w filmie zagrali Fred Astaire i Ginger Rogers dla których był to drugi wspólny film. Film zdobył Oscara w kategorii
  • roku z Ginger Rogers i Fredem Astaire em, którzy zagrali razem ze sobą po dziesięciu latach rozłąki. Fred Astaire jako Josh Barkley Ginger Rogers jako Dinah
  • nazwisku Rogers Annette Rogers amerykańska lekkoatletka Carl Rogers amerykański psycholog Chris Rogers australijski krykiecista Ginger Rogers amerykańska
  • estrady jako para tancerzy, powtarzająca wyczyny Freda Astaire a i Ginger Rogers Po zakończeniu kariery, bardzo długo nie utrzymywali kontaktów. Teraz
  • Piąty z dziesięciu filmów, w których wspólnie wystąpili Fred Astaire i Ginger Rogers Błękitna parada w bazie IMDb ang. Błękitna parada w bazie Filmweb
  • Oscara otrzymał jedną nagrodę, dla najlepszej aktorki pierwszoplanowej. Ginger Rogers jako Katherine Kitty Foyle Dennis Morgan jako Wynnewood Wyn Strafford
  • Sandricha. Był to ósmy film, w którym wspólnie wystąpili Fred Astaire i Ginger Rogers Film zdobył trzy nominacje do Oscara. Zakochana pani w bazie IMDb ang
  • czuje się zaniedbany przez swoją rodzinę, zatrudnia więc młodą kobietę Ginger Rogers co powoduje zamieszanie. Milioner Timothy Borden Walter Connolly