ⓘ Miklós Rózsa

                                     

ⓘ Miklós Rózsa

Miklós Rózsa – węgierski kompozytor, jeden z najwybitniejszych twórców muzyki filmowej, zdobywca 3 Oscarów.

                                     

1. Filmografia

  • 1979: Ostatni uścisk Last Embrace
  • 1950: Asfaltowa dżungla The Asphalt Jungle
  • 1962: Ostatnie dni Sodomy i Gomory Sodom and Gomorrah
  • 1953: Juliusz Cezar Julius Caesar
  • 1981: Igła Eye of the Needle
  • 1945: Stracony weekend The Lost Weekend
  • 1949: Żebro Adama Adam’s Rib
  • 1977: Opatrzność Providence
  • 1961: Król królów King of Kings
  • 1956: Pasja życia Lust for Life
  • 1974: Podróż Sindbada do Złotej Krainy The Golden Voyage of Sinbad
  • 1959: Ben-Hur
  • 1970: Prywatne życie Sherlocka Holmesa The Private Life of Sherlock Holmes
  • 1945: Urzeczona Spellbound film nagrodzony Oscarem, po raz pierwszy użyto w nim thermenvoxa
  • 1951: Quo vadis
  • 1954: Płomień zieleni Green Fire
  • 1967: Parszywa dwunastka The Dirty Dozen
  • 1940: Złodziej z Bagdadu The Thief of Bagdad
  • 1949: Pani Bovary Madame Bovary
  • 1952: Ivanhoe
  • 1982: Umarli nie potrzebują pledu Dead Men Dont Wear Plaid
  • 1968: Zielone berety The Green Berets
  • 1961: Cyd El Cid
  • 1947: Brutalna siła Brute Force
  • 1979: Podróż w czasie Time After Time
  • 1944: Podwójne ubezpieczenie Double Indemnity
  • 1946: Zabójcy The Killers
                                     
  • której był to pierwszy znaczący film w karierze. Muzykę skomponował Miklós Rózsa poza piosenką Farewell, Amanda którą napisał Cole Porter. Film został
  • Wyler Niewiniątka Działa Navarony Dimitri Tiomkin El Cid Miklós Rózsa Fanny Harold Rome Król królów Miklós Rózsa Lato i dym Elmer Bernstein
  • 3 : Max Steiner 24 3 : Ray Heindorf 17 3 : Morris Stoloff 17 3 : Miklós Rózsa 16 3 : Dimitri Tiomkin 14 3 : Maurice Jarre 8 3 : Ken Darby 6
  • Peter Ustinov nominacja Najlepsza muzyka w dramacie lub komedii Miklós Rózsa nominacja Najlepsza scenografia filmy kolorowe nominacja Najlepsze
  • zm. 1985 3 kwietnia Iron Eyes Cody, aktor zm. 1999 18 kwietnia Miklós Rózsa kompozytor muzyki filmowej zm. 1995 19 kwietnia Lina Basquette
  • Clarence Greene, Russell Rouse Złodziej Dimitri Tiomkin W samo południe Miklós Rózsa Ivanhoe Victor Young Spokojny człowiek Floyd Crosby W samo południe
  • Mancini słowa: Mack David The Falcon and the Dove Cyd muzyka: Miklós Rózsa słowa: Paul Francis Webster Pocketful of Miracles Arystokracja podziemi
  • kategorii najlepsza muzyka: 1973: Bernard Herrmann całokształt 1974 75: Miklós Rózsa całokształt 1976: David Raksin całokształt 1977: John Williams
  • nominacje: Elmer Bernstein Lato i dym Harold Rome Fanny Miklós Rózsa Król królów Miklós Rózsa Cyd 1962: Elmer Bernstein Zabić drozda nominacje: Maurice
  • Zarah Leander, szwedzka aktorka i piosenkarka zm. 1981 18 kwietnia Miklós Rózsa węgierski kompozytor pochodzenia żydowskiego, twórca muzyki filmowej