ⓘ Art Taylor

                                     

ⓘ Art Taylor

Występował od 1948, grając z takimi muzykami, jak Howard McGhee, Coleman Hawkins, George Wallington i Bud Powell. Był członkiem tria pianisty Reda Garlanda, Nagrał kilka płyt z Johnem Coltraneem, a także z Milesem Davisem Miles Ahead i Theloniousem Monkiem. W 1957 był członkiem kwartetu Kenny’ego Dorhama. Prowadził również własną grupę Wailers.

W 1963 wyjechał do Europy, gdzie przebywał przez dwadzieścia lat głównie we Francji i w Belgii. Występował tam z innymi Amerykanami zamieszkałymi w Europie – Dexterem Gordonem i Johnnym Griffinem. Wywiady z muzykami jazzowymi złożyły się na jego książkę Notes and Tones wydaną w 1977.

W latach 90. ponownie prowadził grupę Wailers w USA.

                                     

1.1. Dyskografia Jako sideman

z Dorothy Ashby

  • In a Minor Groove 1958

z Kennym Burrellem i Jimmym Raneyem

  • 2 Guitars Prestige, 1957

z Donaldem Byrdem

  • Off to the Races 1958
  • Byrd in Hand 1959

z Paulem Chambersem

  • Bass on Top 1957

z Sonnym Clarkiem

  • Sonnys Crib 1957

z Pepperem Adamsem

  • Baritones and French Horns 1957

z Johnem Coltrane’em

  • Interplay 1957
  • Lush Life 1958
  • Giant Steps 1959
  • Alternate Takes 1975
  • Tranes Blues 1957
  • Jazz Way Out 1958
  • Soultrane 1958
  • Black Pearls 1958
  • Bahia 1964
  • Settin the Pace 1958
  • Wheelin’ & Dealin’ 1957
  • The Last Trane 1958
  • The Believer 1958

z Eddiem "Lockjaw” Davisem

  • Goin to the Meeting Prestige, 1962

z Milesem Davisem

  • Miles Ahead 1957

z Walterem Davisem Juniorem

  • Davis Cup 1959

z Kennym Dorhamem

  • Show Boat 1960

z Artem Farmerem

  • The Art Farmer Septet Prestige, 1953-54)
  • When Farmer Met Gryce Prestige, 1955 z Gigim Gryce’em

z Tommym Flanaganem

  • Thelonica 1983

z Redem Garlandem

  • The P.C. Blues 1956
  • All Morning Long 1957
  • All Kinds of Weather 1958
  • Groovy 1957
  • Soul Junction 1957
  • High Pressure 1957
  • A Garland Of Red 1956

z Bennym Golsonem

  • Free Argo, 1962
  • Gettin with It New Jazz, 1959

z Dexterem Gordonem

  • One Flight Up Blue Note, 1964

z Bennie Greenem

  • Hornful of Soul 1960

z Miltem Jacksonem

  • Bags & Flutes Atlantic, 1957

z Cliffordem Jordanem

  • Cliff Jordan Blue Note, 1957

z Dukem Jordanem

  • Flight to Jordan 1960

z Jackie McLeanem

  • Capuchin Swing 1960
  • Swing, Swang, Swingin’ 1959

z Theloniousem Monkiem

  • The Thelonious Monk Orchestra at Town Hall 1959

z Lee Morganem

  • City Lights 1957
  • Introducing Lee Morgan 1956
  • Candy 1957

z Dizzym Reece

  • Blues in Trinity 1958

z Horace’em Silverem

  • Silver’s Blue 1957

z Louisem Smithem

  • Here Comes Louis Smith 1958

ze Stanleyem Turrentine’em

  • ZTs Blues 1961

z Malem Waldronem

  • Mal/2 1957
  • The Dealers 1957

z George’em Wallingtonem

  • Live! at Cafe Bohemia 1955

z Kai Windingiem i J.J. Johnsonem

  • The Great Kai & J.J. Impulse!, 1960