ⓘ Mirosław Szonert

                                     

ⓘ Mirosław Szonert

Mirosław Szonert – polski aktor filmowy i telewizyjny. Absolwent PWST w Warszawie.

Był m.in. aktorem Teatru Powszechnego w Łodzi, a w latach 1981–1985 także dyrektorem tego teatru.

Został pochowany na Starym Cmentarzu w Łodzi.

                                     

1. Filmografia

  • Romans z intruzem 1984 jako pułkownik Łoś
  • Kapelusz 1961
  • Jej powrót 1975
  • Właśnie o miłości 1978 jako ojciec Jacka
  • Do krwi ostatniej serial jako Stanisław Mikołajczyk 1979
  • Kariera Nikodema Dyzmy 1980 jako przodownik Kacperski
  • Wyłap 1982
  • Kobieta i kobieta 1979 jako sąsiad Ireny
  • Milczenie 1963
  • Zamach stanu 1980 jako Marian Kukiel
  • Bez miłości 1980 jako redaktor naczelny tygodnika "Kultura i My”
  • Czerwone ciernie 1976 jako lekarz
  • Vabank 1981 jako kasjer Kramera
  • Celuloza 1953 jako ksiądz Woyda
  • Królowa Bona 1980 jako Jan Chojeński odc. 5
  • Co dzień bliżej nieba 1983 jako dyrektor liceum
  • Umarli rzucają cień 1978 jako Knejf
  • Był jazz 1981
  • Jeden dzień z mistrzem 1980 jako naczelnik
  • Ultimatum 1984 jako Michejko
  • Do krwi ostatniej. 1978
  • Przed maturą 1980
  • Człowiek, który zdemoralizował Hadleyburg 1967 jako dziennikarz z prasy stanowej
  • Czterej pancerni i pies 1969 jako kapitan Abwehry
  • Na krawędzi 1972
                                     
  • Mirosław Rozmus Mirosław Sawicki Mirosław Sekuła Mirosław Siczyński Mirosław Siedler Mirosław Sielatycki Mirosław Styczeń Mirosław Szonert Mirosław Szymkowiak
  • Korwin 1981: Zbrodnia i kara reż. Mirosław Szonert 1983: Cud mniemany, czyli Krakowiacy i Górale reż. Mirosław Szonert 1984: Barbara Radziwiłłówna reż
  • Tomasz Kidawa syn Owadników Wacław Horoszkiewicz sprawozdawca Mirosław Szonert Stanisław Michejko Józef Grzeszczak pułkownik Stefan Szmidt Henryk
  • pracownik CIA obsługujący wykrywacz kłamstw Karol Sturm Georg Mirosław Szonert Beno Bogdan Wiśniewski Janusz Zakrzeński oficer UB przesłuchujący
  • doktor Reżyseria: Romuald Drobaczyński Udział wzięli: Jadwiga Siennicka Mirosław Szonert Sławomir Misiurewicz Janusz Kubicki Bogumił Antczak Zbigniew Jabłoński
  • przede wszystkim Jadwiga Chojnacka, Roman Sykała, Roman Kłosowski, Mirosław Szonert Bohdan Cybulski, Maciej Korwin. Od 1995 roku Teatrem kieruje Ewa Pilawska
  • Tarnowski Balicki, podwładny Edwarda Jerzy Januszewicz przemysłowiec Mirosław Szonert przemysłowiec Marian Stanisławski przemysłowiec Jerzy Moes szofer
  • jako lekarz Ryszard Straszewski jako Szulc, dyrektor przedsiębiorstwa Mirosław Szonert jako redaktor naczelny tygodnika Kultura i My Stanisław Tokarski
  • Bolesław Gąbiński Hanka Bielicka - Szamotulska, gospodyni Szczęsnego Mirosław Szonert - ksiądz Woyda Tadeusz Kondrat - krawiec Natan Lubart Adolf Chronicki
  • Aretusi reż. Maciej Korwin 1981: Zbrodnia i kara jako Student reż. Mirosław Szonert 1981: Betlejem polskie jako Pasterz Walek reż. Czesław Przybyła